SKIP TO CONTENT
JAUNUMI - Citroen C5 X
Citroen C5 X: sedana, universāļa un SUV maģiskās kombinācijas skaidrojums no dizaina perspektīvas

Citroen C5 X: sedana, universāļa un SUV maģiskās kombinācijas skaidrojums no dizaina perspektīvas

“Ar jauno C5 X Citroën atkal ļaus sajust ceļošanas garu, jo modelis dod iespēju braukt elegantā, izsmalcinātā automobilī, kas ir kā radīts, lai pilnīgā mierā atklātu pasauli,” saka Vincents Kobē, Citroën izpilddirektors. 

C5 X ir drosmīgs modelis, ar kuru Citroën atgriežas pie lielajiem automobiļiem, augstākās klases segmentā ienesot virkni inovāciju. Tas bija liels izaicinājums Citroën dizaineriem, kuri aptvēra visas automobiļu kategorijas, lai C5 X atbilstu klientu mainīgajām vēlmēm un vienlaikus šim “nākošās paaudzes” sedanam piešķirtu konsekvenci un raksturu. 

Sabalansēti kombinējot visdažādāko D segmenta virsbūvju stilu iezīmes, C5 X burtiski atdzīvina segmentu ar savām muskuļotajām plūdlīnijas formām. Citroën jaunais modelis būtībā apvieno labāko no trim pasaulēm: tas ir elegants statusa apliecinājums kā sedans, daudzpusīgs un dinamisks kā universālis, mūsdienīgs un izturīgs kā SUV.

 

C5 X: atbilstība pircēju vēlmēm

“Vēlme savā īpašumā iegūt daudzpusīgus hibrīda objektus, kas izlaužas no ierastajām formām un stereotipiem, ir kaut kas tāds, ko mēs novērojam arī citās jomās. Piemēram, šeit mēs varam pieminēt, cik veiksmīgas ir “tās vietas” lielpilsētās – tās vietas, kurās veiksmīgi līdzās pastāv izklaides iespējas, sociālās aktivitātes, atsevišķas zonas bērniem un viņu vecākiem, un vide jauniem cilvēkiem, kur socializēties ar saviem draugiem,” saka Sesila Bato, Brain Value dizaina institūta direktore.

Tādēļ Citroën tiecas pielāgoties strauji mainīgajai sabiedrībai un patērētājiem, kuru uzmanības centrā ir daudzveidīgi, daudzpusīgi produkti, kas palīdz izvairīties no jelkādu kompromisu pieņemšanas. Līdzīgas tendences tagad novērojamas arī automobiļu tirgū, kur Citroën ar jauno C5 X perfekti izpilda to klientu vēlmes, kuri meklē ietilpīgu, ceļojumiem piemērotu automobili, kas vienlaikus ir modernāka un funkcionālāka alternatīva sedaniem, universāļiem un tradicionālajiem SUV.

 

 

C5 X: risinājums izaicinājumiem strauji mainīgajā tirgū

Nu jau vairākus gadus par sinonīmu augstākās klases automobiļa jēdzienam netiek uzskatīts tikai auto ar sedana virsbūvi. Cilvēki, kam svarīgs pārliecinošs raksturs un praktiskums, izvēlas arī universāļus un SUV.

To atspoguļo Eiropas jauno auto tirgus, kur D segmentā visvairāk pārstāvētā ir SUV kategorija (29,3% 2020. gadā), pārspējot universāļus (27,5%) un sedanus (21,6%).

Klientu vajadzības un vēlmes nepārtraukti mainās: tagad viņi meklē transportlīdzekli, kurš apmierina gan viņu praktiskās, gan arī emocionālās vajadzības. Tātad tam ir jābūt ne tikai daudzpusīgam, ietilpīgam, izturīgam un drošam, bet arī modernam no dizaina un tehnoloģiskā viedokļa, viegli pamanāmam un jāizceļas citu automobiļi vidū. Balstoties uz šiem priekšnosacījumiem, Citroën sāka īstenot C5 X projektu un, atbilstoši C5 X eksterjera dizainera Frederika Angibo vīzijai, radīja automobili, kas ir daudzpusības, drošības un estētikas perfekta kombinācija ar vides un ekonomiskajiem apsvērumiem jeb automobiļa koncepts, kas meistarīgi saplūdina sedana prestižu ar universāļa praktiskumu un SUV mūsdienīgumu.

Uz to, ka šajā virzienā dodas ne tikai auto ražošanas nozare, norāda arī Sesila Bato. Pēc viņas teiktā, līdzīgas tendences novērojamas arī modes pasaulē, kur lielie luksusa zīmoli apvieno spēkus ar ielu modes zīmoliem, cenšoties atbrīvoties no stereotipiem, kā arī vīriešu-sieviešu iedalījuma. Nav sevišķi grūti pamanīt, ka Citroën ir radījis maģisku dažādu raksturu kombināciju, kas lieliski iederas mūsdienu mainīgajā pasaulē, un to sauc C5 X. 

 

Inovatīvs, slaids, augsta statusa sedans – viennozīmīgi Citroën

Citroën nebūtu Citroën, ja lielo automobiļu segmentā atgrieztos ar parastu automašīnu. C5 X muskuļotās virsbūves optimizētā aerodinamika, kas pazemina degvielas patēriņu, ir ar saknēm aeronautikā, savukārt horizontālie dizaina elementi, piemēram, izstieptie sānu logi un spoileri aizmugurē, liek automobiļa pasažieru nodalījumam izskatīties garākam. No proporciju viedokļa C5 X ir unikāls, jo ar pagarinātu motorpārsegu, augstu viduslīniju un izvirzītiem aizmugurējiem spārniem runā Citroën lielāko modeļu formas valodā, demonstrējot noteiktību, dinamiku, patstāvību un izturību.

Ap C5 X riteņu arkām atrodas plakani dizaina elementi, kas izceļ lielos 720 mm riteņus, kam uzmontētas šauras un augstas 19'' riepas, un vienlaikus optimizē gaisa plūsmu gar mašīnas sāniem. 19" Aero X vieglmetāla riteņu diskiem ir glancēti melni ieliktņi, kas rada turbīnas efektu, novadot gaisa plūsmu tā, lai samazinātu aerodinamisko pretestību un degvielas patēriņu.

Gaisīgumu automobilim piešķir šķietami peldošais jumts, kur galā atrodas aerodinamiskais spoilers. Šo efektu iespējams paspilgtināt, ja pircējs izvēlas jumtu Perla Nera noformējumā.

 

Moderna augsto tehnoloģiju priekšpuse

Priekšējā daļa ar V burta formas gaismas parakstu reprezentē Citroën jauno identitāti un konsekventi ir aizmugurējās daļas dizaina atbalss. Zīmola emblēma ir prasmīgi iestrādāta priekšpuses hromēto detaļu dizainā starp LED dienas gaitas gaismām, definējot motora pārsega galu un palīdzot uzsvērt automašīnas platumu. V burta motīvs redzams arī aizmugurējo lukturu dizainā.

C5 X motorpārsegs ir garš, horizontāls un diezgan zems, bet ar padziļinājumiem sānos, kas ir viegla atsauce uz Citroën C4 vai C5 Aircross, pastiprina priekšpuses muskuļoto, robusto izskatu. Apakšējā gaisa savācēja ģeometriskais dizains ir aizgūts no Citroën logotipa un izceļ centrā uzstādīto radaru, ko izmanto vadītāja atbalsta un drošības sistēmas.

 

Spēcīga aizmugure, kas apvieno praktiskumu un eleganci

C5 X aizmugure demonstrē spēku un eleganci, un ne uz mirkli nerada šaubas par praktiskumu. Arī Frederiks Angibo norāda, ka “lielais bagāžnieka vāks un platā piekļuves lūka ir tieši tas, ko jūs gaidāt no universāļa”. Augšējais aerodinamiskais spoilers vizuāli pagarina pasažieru nodalījumu, bet Citroën automobiļiem raksturīgās noapaļotās aizmugures formas apvienojumā ar “tērauda” līnijām ap numura zīmi un bamperu, kā arī hromētie dekori ap atstarotājiem izceļ automašīnas platumu un pasvītro tā stabilo stāju. 

Trīsdimensionālie LED aizmugurējie lukturi atrodas augstu sānos un simboliski norāda uz to, kā automobilis stāv uz ceļa. V burta formas gaismu paraksts perfekti saskan ar priekšējiem lukturiem kā dienā, tā naktī un no abām pusēm ieskauj plato bagāžas nodalījuma vāku. Tas nodrošina ērtu piekļuvi kravas telpai, kuras lietošanu ikdienā vēl vairāk atvieglo zemais slieksnis. 

 

Iedvesmojoties no SUV: paaugstināta stāja un akcentu stils

“No SUV tas ir aizguvis paaugstināto stāju, kura veicina aizsardzības un izturības sajūtu. Tā profils un stilīgās formas ir īpašības, kas raksturo arī SUV spēku,” saka Frederiks Angibo. 

C5 X profilā redzams daudz SUV iezīmju. Matēti melnas krāsas aizsargelementi virsbūves apakšējā daļā, paaugstināta virsbūve, 720 mm riteņi un augstāka sēdpozīcija nekā tradicionālajos sedanos vai universāļos ir tās īpašības, kas akcentē C5 X spēcīgo raksturu un cilvēkā spēj radīt pārliecību par sava auto izturību un spējām.